În timp ce sectorul de retail înregistrează o creștere de aproximativ 10% conform Euromonitor, comerțul electronic demonstrează o dinamică semnificativ mai puternică, marcată de o creștere cu 57% a numărului de tranzacții, care a atins 248.577 comenzi în perioada 8-10 noiembrie 2024. Datele sunt limitate la eșantionul de branduri analizate de echipa DWF.
Presiune pe marje și schimbări în comportamentul consumatorilor
Un aspect notabil este scăderea valorii medii per comandă la 271 lei în 2024, comparativ cu 324 lei în 2023, ceea ce sugerează o presiune crescândă pe prețuri în contextul actual al pieței.
"Observăm o schimbare fundamentală în comportamentul de cumpărare. Consumatorii petrec mai mult timp analizând ofertele - aproximativ 8 minute și 50 de secunde în 2024, față de 6 minute și 28 de secunde în 2023 - și optează pentru achiziții mai mici ca valoare", explică Liviu Taloi, Data Analytics Director DWF.
Investiții crescute în marketing digital
Comercianții online au răspuns creșterii competitivității pieței prin majorarea bugetelor de marketing. Investițiile în Google Ads au crescut cu 28% față de 2023, atingând 2,45 milioane lei pentru cele trei zile ale campaniei. La această sumă se adaugă și bugetele direcționate spre Meta Ads, TikTok Ads, LinkedIn Ads și alte platforme, pe care nu le-am agregat în studiu.
Traficul organic (SEO) continuă să fie o sursă importantă de vânzări, contribuind cu 22% la totalul tranzacțiilor și înregistrând o îmbunătățire a ratei de conversie la 2,42% (față de 2,18% în 2023). Creșterea ratei de conversie din SEO denotă un proces mai amplu de documentare din partea clienților, înainte de luarea deciziei de achiziție, precizează reprezentanții DWF.
About