Întrebați despre motivele care îi îndreaptă către cumpărături online și nu spre cumpărături în magazin, comoditatea este citată cel mai des de către respondenții români, după găsirea unor prețuri mai bune. Faptul că poți face cumpărături acasă, oricând dorești (ambele 24%) sunt motive importante pentru românii care cumpără haine și încălțăminte online, arată studiul.
Totuși, aceștia consideră selecția de produse un alt factor esențial în decizia de a face cumpărături online sau offline. Unul din cinci români (22%) apreciază varietatea de mărimi și stiluri disponibile online, iar 18% menționează diversitatea produselor ca fiind importantă. Unul din zece respondenți menționează accesul la branduri internaționale și colecții exclusive printre motivele pentru care ar alege să cumpăre online în locul unui magazin fizic.
Dincolo de mențiunile din studiu, România este cunoscută pentru bătălia pe preț, care are loc inclusiv în zona de Fashion. L-am întrebat pe Daniel Roginski cum vede această bătălie pe preț și cum plănuiește Zalando să concureze pe o piață în care vedem din ce în ce mai mulți jucători internaționali din Fashion ce vor o cotă de piață cât mai mare.
„Aș spune că românii sunt foarte buni în găsirea celor mai bune oferte, iar acest lucru este valoros pentru că noi suntem buni în ajustarea potrivită a prețurilor, crearea promoțiilor și asa mai departe. Monitorizăm ce se întâmplă la nivelul piețelor și ne asigurăm că prețurile noastre sunt competitive, atât cele normale cât și cele cu discount”, precizează Daniel Roginski, care adaugă că românii au acces la în jur de un milion de produse pe Zalando.
Retailerul german are peste 50 de milioane de clienți activi la nivelul celor 25 de piețe din Europa, întrebat dacă Republica Moldova ar putea fi o nouă piață pe care Zalando s-ar putea extinde în viitor, având în vedere asemănările pe care țara de peste Prut le are cu piața noastră, acesta nu a putut oferi un răspuns momentan, însă a dat asigurări că procesul de extindere al businessului pe noi piețe este unul continuu.
Întrebarea vine în contextul în care piața de e-commerce din Republica Moldova este în continuă creștere, cu branduri locale care s-au extins acolo. Recent, la evenimentul ecomTEAM 2024, organizat de Wall-street.ro, Cornel Morcov, Chief Commercial Officer FAN Courier, preciza că în următorii ani, Republica Moldova va depăși Româna ca rată de adopție a e-commerce-ului.
„Frumusețea, în ceea ce privește businessul din Republica Moldova, este că acolo, e-commerce-ul fiind la început, progresia de creștere e mult mai accelerată și adopția e-commerce-ului e mult mai rapidă. Deja anticipăm că în următorii 3-5 ani va depăși România ca rată de adopție a e-commerce-ului și mă refer aici la cumpărături online vs retail tradițional. E o predicție pe care o facem și o să vrem să venim peste trei ani aici și să vă spunem că am avut dreptate”, a declarat Cornel Morcov în cadrul evenimentului. Conform mai multor analize din piață, comerțul online în România reprezintă în jur de 10-11% din total comerț.
Cumpărături online: românii își doresc detalii clare despre produse, cu imagini clare
Revenind la studiu, calitatea produselor și a brandurilor nu sunt singurii factori care influențează experiența de cumpărături online. Întrebați ce ar face cumpărăturile de fashion online mai ușoare sau mai plăcute, doi din cinci români își doresc detalii clare despre produse (40%), imagini de înaltă calitate (32%) și fotografii sau videoclipuri care prezintă articolele de îmbrăcăminte pe persoane reale (30%).
De asemenea, aproape două treimi (62%) dintre respondenți sunt de acord că sunt mai predispuși să cumpere haine dacă le pot vedea pe modele cu diverse conformații. Aproape jumătate (49%) sunt de acord că un conținut inspirat de tendințele actuale îi ajută să cumpere produse de fashion noi. Aceste informații subliniază importanța conținutului de calitate, a imaginilor incluzive și a unei reprezentări detaliate pentru a ajuta consumatorii să facă achiziții online cu încredere.
Consumatorii români apreciază, de asemenea, recomandările personalizate și ghidurile de mărimi precise în experiența lor de cumpărături. 65% dintre respondenți sunt de acord că se bazează pe ghidurile de mărimi și feedbackul altor clienți pentru a se asigura că aleg mărimea corectă.
Peste jumătate (53%) se bucură să descopere produse de modă cu ajutorul recomandărilor personalizate și deseori iau în considerare recomandările despre articolele care se potrivesc cu cele deja alese (52%). Respondenții întâmpină, de asemenea, cu entuziasm inovațiile care îi ajută să găsească produsele potrivite: o majoritate clară (57%) este de acord că ar folosi o cabină de probă virtuală sau realitatea augmentată pentru a-și găsi mai ușor mărimea. Jumătate dintre respondenți (50%) ar lua în calcul sfaturile de cumpărături bazate pe inteligență artificială, dacă ar fi disponibile.
Comparând diferite grupuri de vârstă, studiul arată că tinerii consumatori (18-24 ani) sunt mai implicați în cumpărăturile online și sunt mai influențați de tendințele de modă și de recomandările personalizate, preferând o experiență mai dinamică și orientată spre tendințe. Consumatorii cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani au, de asemenea, o preferință mai puternică pentru recomandările personalizate decât media. În contrast, grupurile mai în vârstă (45+ ani) pun un accent mai mare pe comoditate și indicatori de calitate, precum reputația brandului, subliniind astfel preferința lor pentru o experiență de cumpărături de încredere și simplă.
Rezultatele financiare ale Zalando și piața bunurilor de lux care scade la nivel global
Indicatorul GMV, relevant pentru zona de comerț, care arată volumul brut al mărfurilor vândute, a înregistrat pentru Zalando o creștere de 7,8% pentru al treilea trimestru de anul acesta, ajungând la 3,5 miliarde de euro, comparativ cu anul trecut. Platforma nemțească de e-commerce se așteaptă la un profit, înainte de taxare, situat între 440 de milioane de euro și 480 de milioane de euro pentru întregul an.
Piața brandurilor de lux, produse din această categorie fiind regăsite și pe Zalando, trece însă printr-o situație mai complicată. Forbes notează că gigantul LVMH, care reunește mai multe branduri de lux, inclusiv Louis Vuitton, Christian Dior sau Fendi, a raportat rezultate trimestriale dezamăgitoare recent, respectiv o creștere a grupului de doar 3%, similar cu cele din trimestrele anterioare, dar mult mai scăzută față de creșterea de 14% din 2023.
Întrebat dacă această scădere pe zona de lux afectează Zalando, Daniel Roginski punctează faptul că nu există un risc de a crea efecte asupra businessului și a relației pe care o are cu consumatorii, datorită faptului că platforma este una diversă atunci când vine vorba de categorii, branduri și prețuri. Datele retailerului german arată că 61% dintre consumatori la nivel european preferă să cumpere de la retaileri multi-brand, clientul Zalando cumpărând în medie 15 branduri diferite de pe platformă.
About